Debatavond Hirak

Rif Alert bespreekt de Hirak in club Ru Pare. Het is vandaag, 28 oktober, een jaar geleden dat de volksopstand in de Rif vlam vatte. De dood van een visverkoper, verpletterd in de vuilniswagen, zette de Riffijnen aan tot betogingen tegen de sociale ongelijkheid en corruptie in hun gebied.

Leidden de protesten vorig jaar nog tot een matige opkomst op het Museumplein, vanavond is de debatzaal redelijk gevuld. Bijna 100 bezoekers betreden de zaal. Zij nemen plaats op de stoelen tegenover het sprekerspodium waar journalisten en politici, onder wie SP-kamerlid Sadet Karabulut, vertellen over hun ervaringen in de Rif.  Opvallend is de rolverdeling.  Onder de aanwezen zijn vooral mannen van boven de vijftig. Vrouwen zijn er weinig. Degenen die er wel zijn, zitten op het podium en voeren het woord. Zou de Hirak verandering brengen binnen de traditionele verhoudingen in de Riffijnse samenleving?

De debatavond trapt af met de introductie van een jongeman die is neergeschoten in Marokko. Hij vierde vakantie in Al Hoceima, liep mee met een betoging en raakte gewond door een traangasgranaat.  Een filmpje van het incident begeleidt zijn verhaal.  “Ik ga door met de strijd!”roept hij. De zaal antwoordt met applaus.

Geestdrift kenmerkt de aanwezigen, in het bijzonder de debatleider. De voorzetten die hij de gastsprekers toedient, rondt hij regelmatig zelf af. Toch krijgen de sprekers de gelegenheid voor het vertellen van verhalen over onrechtmatige arrestaties, vermeende martelingen en politieke misdaden van de Marokkaanse regering. Ook valt er een analytische noot over veranderende machtsverhoudingen in Marokko. In het tweede deel van het debat volgen de vragen uit het publiek. sommigen stellen de vragen in het Arabisch. Anderen houden het bij het Nederlands, waarna de debatleider hun vraag alsnog vertaalt in het Arabisch.

Voor rif alert een geslaagde bijeenkomst. De Hirak is inzichtelijk gemaakt en krijgt aandacht in de media. De volgende dag laten meer dan duizend betogers een geluid horen in Rotterdam.