Voorbeeld voor schilderingen over een romantisch verleden is het Gan Teatro Cervantes in Tanger. Eens het grootste operagebouw van Afrika, nu een vervallen spookhuis. In de jaren 1950 maakten betraden grote namen als Enrico Caruso en Carmen Sevilla er het podium. Ook de Engelstalige uitvoering van Shakespeare’s Othello kon rekenen op groot enthousiasme van de Spaanse en Marokkaanse toeschouwers. Met de onafhankelijkheid daalde de bezoekersopkomst. Spanje, dat eigenaar bleef van het theater, ruziede met de het stadsbestuur over het onderhoud van het gebouw. Ook nadat het pand werd gesloten in 1974.

In 2006 kwam het Spaanse ministerie van Cultuur met Marokko overeen dat het theater zou worden gerestaureerd. Spanje legde meer dan 94 miljoen euro op tafel voor de reparatiekosten. Maar na enkele noodgrepen die het gebouw behoedden voor instorting, werd er niet meer naar omgekeken. Wel kreeg het leegstaande pand de aandacht van plunderaars en Afrikaanse asielzoekers die er een onderkomen vonden, in voorbereiding op hun sprong naar Europa.

Tegenwoordig is het gebouw gesloten voor publiek. Dat wil zeggen, het is dicht voor degenen die geen Berbers spreken of geen tientje tevoorschijn toveren. De gids, die het geld namens de directeur in ontvangst neemt, leidt ons door de donkere ruimtes van het theater. “Unesco komt volgend jaar kijken of ze het gebouw opnemen in de lijst van werelderfgoed”, vertelt hij. “Anders wordt het waarschijnlijk verbouwd tot een winkelcentrum”.

 

Voor een tour door het spookhuis, zie:

https://www.youtube.com/watch?v=NnCTrOSmjoc