Over Gillis

Geschiedenis en activiteiten

Gillis Kersting is een militair historicus, publicist en verslaggever. Hij is ingevoerd in de economische oorzaken en politieke dimensies van strijd in het Europa van de dertiende tot en met de achttiende eeuw. Tot zijn expertise behoren vooral de latere kruistochten en de boerenopstanden in Oost-Europa. In het verlengde van dit interessegebied ligt ook zijn gespecialiseerde wetenschap van de geschiedenis van de Sovjet-Unie.Giltanger

Met het oog op de internationale reikwijdte van zijn onderzoeken doet de geschiedkundige geregeld een beroep op zijn talenkennis. Kersting spreekt onder meer Russisch, Italiaans, Spaans, Duits en Frans. De gevarieerde woordenschat dankt hij aan studie en aan zijn reizen naar het buitenland.

Zo werkte hij als kebabsnijder aan het strand van Pärnu, voerde hij politieke campagne in Bologna en trainde hij worstelaars in de Senegalese krottenwijk Guédiawaye. De functie van verslaggever bracht hem op ambtelijk bezoek in Leipzig en Tbilisi, door de sfeervolle staten van Havana en over de al even sfeervolle als avontuurlijke wegen van Gagaoezië.

In Amsterdam, zijn geboortestad, richt Kersting zijn pen op de stedelijke geschiedenis. Hij schrijft voor het buurtjournaal De Staatskrant en begeleidt bezoekers in Museum Amsterdam Noord. In zijn werk hecht Kersting waarde aan het belang van autonome geluiden in de maatschappij. De goedgezindheid voor originele mensen en lage sociale klassen deelt hij met denkers die zijn gedachtegoed mede vormgeven. Zo bezetten de werken van Karl Marx, Mark Hobsbawm, Daniel Dennett en Leo Adriaenssen een prominente plaats Kerstings boekenkast.

De schrijver van vechtkunsten brengt zijn kennis in praktijk op de mat. Met sparringpartners staat hij aan de wieg van MMA Amsterdam, een internetplatform voor een breed publiek dat nieuwsgierig is naar de ontwikkeling van Mixed Martial Arts. Voor deze website schrijft Kersting artikelen over de geschiedenis en filosofie van vechtsporten.

 

Meer weten? Neem contact op

3 + 6 =